Wie is Ina Winter?

Foto van Ina Winter

Ik ben geboren als Klasina Winter in Schoonebeek in de winter van 1960, als middelste dochter in een gezin met 3 kinderen. Mijn ouders gaven mij de roepnaam Ina mee. Ik heb een 2 jaar oudere zus en een 2 jaar jongere broer. Toen ik 2 was, ben ik verhuisd naar Amsterdam en daar ben ik opgegroeid in de wijk Osdorp in een portiekflat op 4 hoog. Ik heb daar een fijne jeugd gehad. Op de kleuterschool heb ik Nederlands geleerd, want thuis spraken wij Fries en dat doen wij onderling met het gezin nog steeds.

De basisschool, middelbare school en secretaresse opleiding heb ik allemaal in Amsterdam volbracht. Daarna verhuisde ik met mijn vriend, mijn huidige man, mee naar Groningen waar hij zijn promotieonderzoek heeft afgerond. Mooie stad, veel goede vrienden aan overgehouden.

Na 5 jaren in Groningen, zijn we naar Utrecht verhuisd en daarna naar Zeist, waar we nog steeds wonen. We hebben twee kinderen gekregen, twee zonen die beiden inmiddels hun eigen leven opgebouwd hebben in Utrecht. Onze hond is bijna 13 jaar geworden en heeft genoten in de Zeister bossen. Hij was ons vijfde lid van het gezin.

Mijn zus woont met haar gezin op ca. 2 uur rijden vanaf mijn huis, in Drenthe, mijn broer woont met zijn gezin in Slowakije. Eén keer per jaar organiseren wij een familieweekend met de gezinnen en aanhang van mijn zus, broer en mijzelf. Tot 2017 was mijn vader daar ook nog bij, tot hij op 91-jarige leeftijd overleed. Mijn moeder is al in 2001 overleden. We zien elkaar niet veel, zeker de Slowaakse familie niet, maar het is altijd vertrouwd en gezellig en gelukkig is er altijd nog de telefoon en Facetime!

Het leven is goed geweest voor mij tot nu toe en daar ben ik mij goed van bewust. Ik probeer wat terug te geven door anderen te helpen en regelmatig vrijwilligerswerk te doen (van bijles geven tot bestuurslid van de hockeyclub van mijn zonen). Mijn deur staat altijd open, iedereen kan mee-eten, de auto lenen of de grasmaaier, boormachine, maakt allemaal niet uit. Daar word ik gelukkig van. 

Tot slot: ik hou erg van sport. Zowel actief als passief. Actief ben ik nu alleen nog in de sportschool en ik ga ieder jaar skiën, maar vroeger heb ik ook gevolleybald en gebasketbald. Ik heb mijn GVB gehaald, maar besloten dat ik het niet leuk genoeg vind om daar veel tijd in te stoppen, en dat is wel nodig wil je goed leren golfen. Passief kijk ik graag naar de hockeywedstrijden van mijn zonen, maar ook naar de zondagse uitzendingen van Studio Sport met de Nederlandse voetbalcompetitie, basketbal- en hockeywedstrijden als deze uitgezonden worden en natuurlijk de Olympische Spelen zowel zomer als winter.